Blockchain – muligheder og fremtid

Er blockchain kommet for at blive, eller er hele snakken omkring teknologien bare hype? Læs mere om mulighederne med blockchain i dette indlæg, hvor vi også diskuterer teknologiens fremtid.

Hvad er blockchain? Få en generel forståelse her.

Hvad gør blockchain unik?

Blockchain er robust over for ændringer, og sikkerhed er et nøgleord i anvendelsesmulighederne. Der arbejdes i flere lande på at gøre blockchain til en del af demokratiske valg, fordi blockchain-teknologien kan skabe sikkerhed omkring den stigende digitalisering af valgsystemer. I bedste fald kan blockchain være medvirkende til at afhjælpe svindel med stemmesedler.

Blockchains sikkerhed kombineret med tillid til og sikring af data uden en mellemmand er helt sikkert faktorer, der er vigtige for den videre udbredelse af teknologien.

Er der behov for blockchain?

Der er mange anvendelsesmuligheder forbundet med blockchain-teknologien, herunder:

  • Online-identifikation
  • Journaler for ejendomme
  • Kontrakter
  • Håndtering af musikeres rettigheder
  • Digitale valgsystemer

Desuden kan teknologien være med til at løse nogle af de problemer, der er forbundet med vores valutasystem i dag. Mistillid til tredjepart i overførsler er i den grad et helt centralt emne for tiden, hvor særligt hvidvaskning af penge har været et omdiskuteret emne i medierne. Hvidvaskning af penge, møntfalskneri og andre grunde til at have mistillid til tredjepart er nogle af de problemer, som blockchain-teknologien kan afhjælpe.

Selv de store finansielle institutioner, der i starten var meget skeptiske over for kryptovaluta, erkender i dag mulighederne i den underliggende blockchain-teknologi. Også selvom teknologien i teorien kan overflødiggøre bankernes rolle som mellemmænd i økonomiske transaktioner.

Har blockchain en fremtid?

De mange anvendelsesmuligheder må alt andet lige tale for, at blockchain-teknologien i fremtiden vil blive mere udbredt end den i forvejen er.

I 2018 annoncerede IBM og Mærsk et samarbejde om at få hele den globale shippingindustri over på blockchain. Det indebærer blandt andet, at containernes livscyklus kan følges fra start til slut ved hjælp af blockchain-teknologien. Det er et glimrende eksempel på, hvordan de store virksomheder kan bruge blockchain til at effektivisere – og illustrerer ligeledes, at teknologien formentlig er kommet for at blive.

Udover shippingindustrien kan finanssektoren nævnes som en sektor, hvor blockchain kan få endnu større indflydelse i fremtiden. Det skyldes, at blockchain egner sig godt til digitale aktiver. Blockchain kan blandt andet forsimple og effektivisere processen ved handel med aktier og overførsler på tværs af landegrænser. Dog kan anvendelsen af blockchain i den finansielle sektor medføre nye problemstillinger som følge af, at teknologien er svær at kontrollere. Det kan netop gøre blockchain uforenelig med kravene til styring og kontrol i den finansielle sektor og begrænse fremtidsmulighederne for blockchain-teknologien. Blockchain har fået meget opmærksomhed i medierne som teknologien bag kryptovaluta og særligt Bitcoins. Hypen har påvirket teknologiens omdømme på godt og ondt.

Læs mere om emnet i vores indlæg om kryptovaluta.

Til slut kan det diskuteres, om en stærk fremtidig computer, såsom en kvantecomputer, kan bryde hele blockchainsystemet og dermed gøre en ende på teknologien? Til trods for de nævnte ulemper, har vi nok ikke hørt blockchain-teknologien omtalt for sidste gang – selvom det selvfølgelig er svært at spå om den teknologiske fremtid.

Gratis e-bog

Den store håndbog om evaluering af din kapitalforvaltning

Vi vil være med til at skabe fair play og transparens i finansverdenen. Derfor har vi udarbejdet denne håndbog, hvori du bl.a. finder kapitler om evaluering af omkostninger og afkast, og om hvordan du får mest muligt ud af møderne med dine kapitalforvaltere. Skriv dig op til vores nyhedsbrev, og modtag håndbogen helt gratis.

evaluering af kapitalforvaltning