Frygtens indeks er på sit højeste siden første corona-nedlukning


Skrevet af Rasmus Lund Madsen

Siden Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar er frygten bagved det amerikanske aktiemarked steget markant.

Det afspejler sig i det såkaldte frygtens indeks, som i sidste uge lå på det højeste niveau siden starten på coronakrisen i marts 2020.

Læs med her, hvor vi ser nærmere på frygtens indeks.


Hvad er frygtens indeks?

Frygtens indeks er et kaldenavn for VIX-indekset (the Volatility Index), som er en indikator for den forventede volatilitet i S&P 500-indekset. Eller med andre ord: forventningerne til udsving i S&P 500-indekset.

S&P 500-indekset: S&P 500 er et aktieindeks bestående af 500 store amerikanske selskaber, og indeksets udvikling betragtes derfor som en god indikator for tilstanden på det amerikanske aktiemarked og i et vist omfang også for aktiemarkedet generelt.

Beregningsgrundlaget for frygtens indeks er historisk data for priserne på S&P 500-optioner, som er optioner for aktier i S&P 500-indekset.

Med udgangspunkt i disse data estimeres den forventede udvikling i priserne på S&P 500-optioner over de næste 30 dage.

VIX-indekset siger således noget om, hvor stor efterspørgsel der er på at forsikre sig mod uro på markedet. Det er her, kaldenavnet ”frygtens indeks” stammer fra.

Optioner: En option er en finansiel kontrakt, der for et vist beløb (en optionspræmie) giver en investor retten – men ikke pligten – til at købe eller sælge et værdipapir til en bestemt pris.

Optionspræmien betaler man uanset, om man ender med at udnytte sin ret eller ej. Optionen kan således sammenlignes med en forsikring – man betaler for en sikkerhed, men det er ikke sikkert, man kommer til at bruge forsikringen.

Optionspræmien – prisen for optionen – er blandt andet afhængig af, hvor store udsving, der forventes på det underliggende marked for optionen.

Hvis optionen gælder for en aktie, er optionspræmien således baseret på, hvor meget uro der forventes på det pågældende aktiemarked, og dermed hvor stor risiko der er på markedet.

Jo større uro på det underliggende marked, jo højere vil optionspræmien være. Man kan også udtrykke det på den måde, at jo større risiko, jo dyrere er prisen på forsikringen.

Priserne på optionerne er som nævnt baseret på risikoen i det underliggende marked, som i dette tilfælde er S&P 500-indekset.

Frygtens indeks er således et populært mål for forventninger til udsving på aktiemarkedet i den nærmeste fremtid.

Jo større udsving i aktiemarkedet, jo større bliver efterspørgslen på at forsikre sig mod tab – fordi investorer ikke føler sig trygge ved usikkerheden i markedet – og jo større efterspørgslen er, jo højere vil prisen på at forsikre sig ligeledes være.

Det er dog vigtigt at bemærke, at frygtens indeks kun er en indikator for den fremtidige volatilitet i S&P 500-indekset og altså ikke et udtryk for faktiske udsving i fremtiden.

Gratis e-bog

Den store håndbog om evaluering af din kapitalforvaltning

Vi vil være med til at skabe fair play og transparens i finansverdenen. Derfor har vi udarbejdet denne håndbog, hvori du bl.a. finder kapitler om evaluering af omkostninger og afkast, og om hvordan du får mest muligt ud af møderne med dine kapitalforvaltere. Skriv dig op til vores nyhedsbrev, og modtag håndbogen helt gratis.

Den store håndbog om evaluering af din kapitalforvaltning

Frygtens indeks er steget markant siden Ruslands invasion af Ukraine

Frygtens indeks angives som en procentsats. Jo højere procentsats for VIX-indekset, desto større er nervøsiteten og stressniveauet i markedet.

Det skyldes, at en høj procentsats indikerer, at der er stor efterspørgsel blandt investorer på at forsikre sig mod tab.

Under normale omstændigheder med ro på aktiemarkedet ligger indekset typisk i intervallet 10-20 procent. På dagen for Ruslands invasion lå indekset på cirka 30 procent, og i starten af sidste uge lå det på over 35 procent.

Det er det højeste niveau siden starten af corona-krisen i marts 2020, hvor indekset lå på 70-80 procent. Det betyder, at der lige nu forventes store udsving på aktiemarkedet i de kommende 30 dage.

Når aktierne styrtdykker, som vi har set af flere omgange de sidste år, stiger frygtens indeks markant, fordi det er ensbetydende med, at prisen på at forsikre sig stiger.


Hvad skal man som investor gøre, når frygtens indeks stiger?

Hvis du har en langsigtet investeringsstrategi, der afspejler din reelle risikoprofil, anbefaler vi, at du sikrer, at din nuværende allokering og risiko afspejler din strategi.

Det kan være, at den nye markedssituation giver anledning til rebalancering, eller nye muligheder opstår.

Som udgangspunkt, skal man dog passe på med at lade psykologien tage over. Det kan du læse mere om i dette blogindlæg.

Denne artikel skal ikke opfattes som investeringsrådgivning eller anbefaling til køb eller salg af værdipapirer samt øvrige finansielle produkter. Artiklen er udarbejdet som informations- og markedsføringsmateriale. Vi bestræber os altid på at formidle korrekte informationer, men tager ikke ansvar for eventuelle fejl eller unøjagtigheder. For yderligere information eller spørgsmål, kontakt info@hemonto.com

Rasmus Lund Madsen

Partner & Head of Client Relations

+45 87 42 12 16

rlm@hemonto.com

Kontakt