Kan flere kapitalforvaltere reducere risikoen?

Læs med her og bliv klogere på, om antallet af kapitalforvaltere kan reducere kommunens risiko og måske endda øge afkastet.

Derfor bør du ikke lægge alle dine æg i samme kurv

Du har måske hørt tesen ”man skal ikke lægge alle sine æg i samme kurv”, der advarer mod at satse alt på én mulighed og dermed løbe en risiko – for taber du kurven, så vil alle dine æg gå i stykker på samme tid. Den morale gælder også for kommunens investeringer, og derfor sammensætter de fleste en portefølje af aktier og obligationer i forskellige selskaber. Når kommunen spreder sine investeringer, nedbringes den samlede risiko.

Men hvad så, når det kommer til antallet af kapitalforvaltere, tænker du måske? Ofte ser vi, at kommunen samler sin formue hos en enkelt kapitalforvalter, men faktisk er der betydelige gevinster at hente ved at anvende flere forskellige kapitalforvaltere.

E-bog

Den store håndbog om evaluering af din kapitalforvaltning

Vi vil være med til at skabe fair play og transparens i finansverdenen. Derfor har vi udarbejdet denne håndbog, hvori du bl.a. finder kapitler om evaluering af omkostninger og afkast, og om hvordan du får mest muligt ud af møderne med dine kapitalforvaltere. Skriv dig op til vores nyhedsbrev, og modtag håndbogen.

Den store håndbog om evaluering af din kapitalforvaltning

Hvad får man ud af at anvende flere kapitalforvaltere?

En artikel i Finans/Invest analyserer mulige gevinster for investorer med mere end 50 millioner kroner investeret i finansielle aktiver, der benytter flere kapitalforvaltere. Resultaterne er interessante, især for kommuner, der investerer store summer i værdipapirer.

Analysen viser, at kommunen kan opnå en reducering i den samlede risiko og en forbedring af det risikojusterede afkast ved at anvende flere kapitalforvaltere. Det betyder, at valget om at anvende flere kapitalforvaltere øger chancen for et stabilt afkast med mindst mulig risiko.

Hvad er udfordringerne ved at anvende flere kapitalforvaltere?

Du skal være opmærksom på, at anvendelsen af flere kapitalforvaltere kan føre til øgede omkostninger. Når formuen deles på flere kapitalforvaltere, reduceres investeringsbeløbet for den enkelte forvalter. Det kan øge omkostningerne for forvaltningen, fordi stordriftsfordelene for den enkelte kapitalforvalter mindskes. Samtidig bliver det vanskeligere for kommunen at bevare overblikket over sin investering.

Hvornår bør kommunen anvende flere kapitalforvaltere?

Den nedre grænse for, hvornår det kan betale sig at anvende flere kapitalforvaltere, afhænger af den konkrete situation.
En god tommelfingerregel er dog, at kommunen skal investere minimum 50 millioner kroner for at opnå tilfredsstillende omkostninger. I så fald opvejer den mulige risikoreduktion og forbedringen af det risikojusterede afkast til gengæld også udfordringerne.

Faktisk viser førnævnte analyse, at det er muligt at opnå en reduktion i risikoen med knap 20% og samtidig øge det risikojusterede afkast med hele 20% ved at gå fra én til tre kapitalforvaltere. Det er resultater, der er til at mærke, og derfor tør vi godt konkludere, at den gamle tese i den grad også gælder ved valget om antal af kapitalforvaltere.