
Arbejder din investeringsstrategi for dig – eller for din forvalter?
Det finansielle marked byder på et utal af forvaltere, investeringsprodukter og input til de rigtige investeringsstrategier på tværs af aktivklasser. Som formuende kan det være ganske komplekst at navigere i – og med mange parametre at tage højde for i evalueringen af investeringsmulighederne, når du skal investere din formue.
Hvorfor er det vigtigt at vælge den rette kapitalforvalter?
Selvom mange forvaltere er dygtige og har til hensigt at levere solide afkast og professionel rådgivning, er det vigtigt som investor at huske, at de også har en egeninteresse i at sælge deres produkter. Jo større beløb du investerer hos dem, desto mere tjener de. Derfor skal du være opmærksom på, at din investeringsrådgiver ofte også fungerer som en ”investeringssælger” og ikke nødvendigvis tilbyder de billigste eller bedste produkter på markedet.
Som investor kan du bedst beskytte dig mod salgsincitamenter ved at vælge en rådgiver uden egne produkter eller finansielle interesser i specifikke løsninger. En uafhængig rådgiver kan give objektiv vejledning og bred markedsindsigt, hvilket sikrer et datadrevet og objektivt beslutningsgrundlag. Vær opmærksom på, at en rådgiver ikke er uafhængig, hvis virksomheden har egne produkter eller modtager provision fra specifikke udbydere.
Du kan også bruge vores tjekliste med 5 nøglepunkter, du skal opmærksom på, når du investerer din formue – hvad enten det er din egen eller du sidder med ansvaret.
Tjekliste
Afkast efter omkostninger: Har investeringsproduktet/strategien, gennem hele sin levetid, leveret et højere afkast efter omkostninger ift. et repræsentativt investerbart benchmark – typisk repræsenteret via det passive alternativ såsom ETF.
Benchmark og gennemsigtighed: Har investeringsproduktet/strategien et repræsentativt og gennemskueligt benchmark, som er investerbart og kan sikre samme afkast – og risikoprofil.
Reel aktiv forvaltning: Er den tilbudte strategi rent faktisk aktiv, og forsøger den reelt set at adskille sig fra sit benchmark via en anderledes porteføljesammensætning. Tracking Error, Active Share og antal positioner kan være gode indikatorer herpå.
Omkostninger: Er omkostningerne markedskonforme, og er alle udgifter tydeligt oplyst, herunder både faste og variable løbende omkostninger? Højere omkostninger øger risikoen for, at afkastet over tid vil ligge under benchmark. En god tommelfingerregel er, at løbende omkostninger over 1% bør vække opmærksomhed.
Organisation: Er det de samme personer, som sidder i forvaltningsteamet i dag, der har generet de gode historiske afkast, og er der umiddelbart ingen eksponering mod ”key man risk”.
Vil du vide mere om, hvordan du bedst investerer din formue?
Udfyld formularen nedenfor og få adgang til vores komplette guide, hvor vi gennemgår de 5 vigtigste faktorer, du skal kende, når du investerer din formue. Få værdifuld indsigt og undgå de typiske fejl – direkte i din indbakke.
Download guiden og få svar på spørgsmål som:
- Hvordan vurderer du, om en investeringsstrategi giver værdi efter omkostninger?
- Hvad er et godt benchmark, når du sammenligner investeringer?
- Hvordan spotter du om en investeringsstrategi er reelt aktivt forvaltet?
- Hvad betyder Active Share og Tracking Error i investering?
- Hvornår er investeringsomkostninger for høje?
- Hvordan påvirker høje omkostninger dit langsigtede afkast?
- Hvad er renters rente-effekten i investering?
- Hvad er risikoen ved at være afhængig af en enkelt nøgleperson i forvaltningen?
- Hvordan sikrer du uafhængig formuerådgivning uden interessekonflikter?
Er du opmærksom på disse faktorer, når du investerer din formue?
Denne guide indeholder en tjekliste, du kan bruge aktivt, når du overvejer forskellige investeringsprodukter og investeringsstrategier. Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag guiden.